آکادمی اسکار در جستجوی سینماگر رادیکال
در حالی که چند روز از اعلام اهدای جایزه افتخاری یک عمر فعالیت سینمایی به ژان لوک گدار، کارگردان مشهور و جنجالی سوئیسی- فرانسوی میگذرد، امروز یکی از اعضای آکادمی اسکار اعلام کرد که هنوز موفق به یافتن این کارگردان نشدهاند.
به گزارش رسانهها از هالیوود، آکادمی علوم و هنرهای سینمایی امسال تصمیم گرفت اسکار افتخاری جایزه یک عمر فعالیت سینمایی را به ژان لوک گدار و فرانسیس فورد کاپولا اهداء کند. این درحالی است که گدار همواره از سینمای هالیوود گریزان بوده و به هجو و نقد آن در فیلمهایش پرداختهاست.
بروس دیویس از اعضای آکادمی اسکار میگوید ما از ساعت هفت بامداد روز سه شنبه با انواع وسایل ممکن از قبیل تلفن، فکس، پست الکترونیکی و پست سریع سعی کردیم با وی در سوئیس تماس بگیریم، حتی با دوستان و موسساتی که او با آنها در ارتباط است نیز تماس گرفتهایم و تاکنون هیچ پاسخی از گدار دریافت نکردهایم.
خبر اهدای این جایزه به گدار پنج شنبه اعلام شد و درصورتی که گدار این جایزه را بپذیرد باید در مراسم اختصاصی در نوامبر در هالیوود حاضر شود.
گدار ۸۰ ساله همچنان از استفاده از کامپیوتر برای انجام کارهای نگارشی ش خودداری کرده و با ماشین تحریر کار میکند و به گفته خبرنگاران اصولا فردی است که دسترسی به او در شرایط طبیعی هم آسان نیست.
این سینماگر چپ گرا و معترض که پایه گذار موج نوی سینمای فرانسه محسوب میشود با نقد فیلم کار خود را آغاز کرد و در ضمن با نخستین فیلم ش در سال ۱۹۶۰ «از نفس افتاده» که یکی از مشهورترین فیلمهای تاریخ سینماست، به شهرت رسید.
پس از آن با فیلمهای «یک زن یک زن است»، «پیرو خله»، «گذران زندگی»، «زنانه، مردانه»، «آلفاویل» بیانیههای سیاسی- فلسفی خود را در قالب سینما منتشر میکرد، در این دوران گدار میگفت سینما حقیقتی است که در هرثانیه بیست و چهار بار نمایان میشود.
من برای سینمای فرانسه متاسفم که پولی در بساط ندارد، برای سینمای آمریکا هم متاسفم که اندیشه ای در بر ندارد-- ژان لوک گدار
در سال ۱۹۶۷ با فیلم «زن چینی»، رخدادهای انقلابی مه شصت و هشت فرانسه را پیش بینی کرد و در آن زمان در میانه جشنواره سینمایی کن به اتفاق گروهی دیگر از سینماگران آن را برهم زد و خواستار شرکت سینماگران در جنبش دانشجویان در خیابانها شد.
«فیلم سوسیالیسم» آخرین فیلم او اخیرا در جشنواره کن به نمایش درآمد و با تحسین منتقدان روبرو شد. گدار اخیرا ساخت فیلم کوتاهی به نام «تقدیر از اریک رومر»، دیگر کارگردان نامی موج نو را به پایان بردهاست.
درحالی که چند روز از اعلام خبر اهدای جایزه اسکار به گدار میگذرد و هنوز هیچ واکنشی از جانب وی که رادیکال ترین سینماگر تاریخ سینما خوانده شده منتشر نشدهاست، برخی حدس و گمانها حاکی از بی اعتنایی مجدد گدار به هالیوود است.
وی زمانی در باره هالیوود گفته بود: من برای سینمای فرانسه متاسفم که پولی در بساط ندارد، برای سینمای آمریکا هم متاسفم که هیچ اندیشهای در بر ندارد.
۴ نظر:
همیشه پست هات خوندنی هستند
سلام
درود سروش جان.
وبلاگ قشنگی داری.
سلام سروش عليزاده عزيز
پست جالبي بود .جمله ي برا وتيزي گفته بود در مورد سينماي هاليود. لذت بردم
شاد برقرار وموفق باشي
خیلی جالب خواهد شد دیدن گدار در مراسمی که همواره به ریشخندش گرفته است. اگر گدار چنین دعوتی را بپذیرد ، انگار به هجو خود برخاسته است. اما نکته اینکه گدار با تمام بزرگی اش شاید نخواسته بپذیرد که سینمای پولدار آمریکل با همین روش ها به جذ بمخاطب و رونق صنعت خود کمک می کند و بی انصافی است که این سینما را سراسر بی فکر بداند چون در سینمای آمریکا همه چیز هست ، درست مثل خود جامعه یآمریکا که همه جور آدمی در آن یافت می شود.
ارسال یک نظر